fbpx

Výstava Nudlařů v Praze

Milovníci klasické analogové panoramatické fotografie mají až do 8. listopadu 2024 jedinečnou příležitost navštívit výstavu spolku Nudlaři v kavárně Café Prostoru_.

Za nevšedním názvem Nudlaři nehledejte kulinářské nadšence, ale volné sdružení fotografů, které spojuje vášeň pro panoramatický formát a klasickou analogovou fotografii. Důležitým sjednocujícím prvkem jejich tvorby je region Severní Moravy, kde nejen žijí, ale také tvoří.

Nudlaře mám rád od jejich vzniku a s nadšením sleduji jejich tvorbu. Naší Prahu Panoramatickou fotíme také na film, ale po jeho vyvolání už následují nuly a jedničky. V tomto jsou Nudlaři věrni odkazu klasické fotografie a celý proces vzniku jejich fotografií je striktně analogový.

S velkým očekáváním jsem v pondělí 9. září zamířil do budovy NTK v pražských Dejvicích, kde se v přízemí nachází stylové prostředí Café Prostoru_.

V kavárně byl již pěkný šrumec. Přivítal jsem se s Ladislavem Vavříkem, jedním z Nudlařů a majitelem kultovního ostravského obchůdku Kamrlík fotografie. Pokud Kamrlík neznáte a ocitnete se v Ostravě, určitě jej navštivte. Ladislav mě představil dalším dvěma členům – Tomu Hudečkovi a Daliboru Kvitovi, čímž jsem měl kompletní trio přítomných Nudlařů. Čtvrtý člen, Tomáš Vítek, se vernisáže nezúčastnil, ale jeho práce na výstavě najdete také.

A výstava je to parádní. Procházel jsem se podél stěn, kde jsou v blocích vystavené nudle jednotlivých autorů. Bavilo mne sledovat nejen náměty, ale i rozmanitost v přístupu k finální podobě prezentovaných fotografií. Člověk si uvědomí, že každá vystavená fotografie je výsledkem mnoha hodin práce – od samotného zachycení záběru až po konečné zvětšeniny či kontakty v temné komoře. Výstava Nudlařů tak nabízí pohled na svět, který se v současné digitální době jen zřídka vidí.

Vernisáž se protáhla do pozdních večerních hodin a nesla se v duchu dobré nálady, rozhovorů mezi kolegy fotografy, šustění obalů od filmů a všude možně se povalujících analogových fotoaparátů.

Pokud máte rádi analogovou fotografii, panoramatické záběry nebo jen hledáte novou inspiraci, výstava Nudlařů v Café Prostoru_ je místem, které byste si neměli nechat ujít. K vidění bude až do 8. listopadu 2024.

Podělte se o své myšlenky